Choroba wrzodowa

Owrzodzenie jest o tyle trudne dla pacjenta, ponieważ ma charakter przewlekły. Wrzodem nazywamy ubytek błony śluzowej, który sięga aż do warstwy mięśniowej. Najczęściej mamy do czynienia z objawami, które pojawiają się i po kilku tygodniach lub miesiącach ustępują. Niestety, zazwyczaj, tak czy inaczej, trzeba się spodziewać nawrotów choroby. Co istotne w przypadku wrzodów, bardzo często pojawiają się one w jednych i tych samych miejscach. Dlatego też towarzyszy im dość intensywny ból, a niekiedy także dyskomfort w nadbrzuszu. Najczęściej, pacjenci oskarżają się na tego typu dolegliwości bezpośrednio po spożyciu posiłku, w porze nocnej bądź też wcześnie rano.

Podstawą jest leczenie farmakologiczne, ale równie istotna jest odpowiednia dieta, która może w znaczącym stopniu złagodzić objawy tej ciężkiej choroby. Podstawą będzie tutaj eliminacja pokarmów, które są źle tolerowane przez organizm i które przyczyniają się do powstawania wrzodów. Przede wszystkim istotne jest, aby taką dietę przyjąć w momencie, kiedy występuje nasilenie się objawów.

Kluczowe jest wprowadzenie diety lekkostrawnej

To właśnie dieta lekkostrawna pozwoli na odczucie ulgi, szczególnie pośrednio po spożyciu posiłku. Aby wprowadzić istotne zmiany, warto odwiedzić gabinet dietetyczny, może to być także konsultacja, którą odbędzie z nami dietetyk online. Specjalista może wskazać nam, jakie produkty powinniśmy przejmować, a jakie należy ograniczyć. Odwiedzając takiego specjalistę, jak dietetyk online robimy pierwszy krok w kierunku lepszego dbania o swoje zdrowie. Oczywiście, niektóre ważne zasady żywienia pozwolą nam odczuć ulgę w chorobie wrzodowej od razu i możemy wprowadzić je sami. Będzie to przede wszystkim:

  • Zrezygnowanie z produktów, które mają w sobie dużą zawartość błonnika pokarmowego, który będzie wzmagał wydzielanie soku żołądkowego i może też w konsekwencji powodować wzdęcia.
  • Eliminacja mocnych naparów z kawy i herbaty na rzecz wypijania dużych ilości niegazowanej wody.
  • Stosowanie odpowiednich metod obróbki termicznej potraw. Przerzucenie się na gotowanie w wodzie lub na parze, pieczenie w folii lub też duszenie. Przygotowywanie dań w naczyniach żaroodpornych bez dodatku tłuszczu.
  • Dbanie o optymalną temperaturę spożywanych posiłków tak, aby w żaden sposób dodatkowo nie podrażniać ścian żołądka. Potrawy zbyt gorące oraz zbyt zimne w przypadku choroby wrzodowej są absolutnie niewskazane i mogą powodować dyskomfort.
  • Regularne spożywanie posiłków, co pozwoli zapobiec napadom głodu i przejadania się w ciągu dnia.
  • Dbanie o to, aby nie zjadać ostatniego posiłku w ciągu dnia zbyt późno. Najlepiej zjeść kolację trzy godziny przed planowanym pójściem spać.
  • Dbanie o odpowiednie tempo spożywania posiłków.
  • Ograniczenie potraw wzdymających oraz takich, które bardzo długo się trawią i mogą powodować problemy żołądkowe.

W przypadku takich chorób bardzo ważne, aby słuchać zaleceń lekarza i dbać o siebie nie tylko od święta, ale także na co dzień. Początkowo, zmiana nawyków żywieniowych może być trudna. Jednak z pewnością wyjdzie nam ona na zdrowie i odczujemy znaczącą poprawę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here