Cukier uzależnia tak samo jak alkohol, papierosy i narkotyki. Jest on przyczyną wielu chorób, takich jak otyłość, nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca, itp. Aby zwalczyć uzależnienie od cukru, musimy pozbyć się z naszej diety słodyczy i napojów słodzonych. Zawierają w swoim składzie nie tylko cukier, ale również wiele innych szkodliwych substancji. Proces odstawiania słodyczy powinniśmy wykonywać stopniowo. Na początek starajmy się ograniczyć spożywanie słodkich rzeczy, np. do 2-3 razy w tygodniu. Po jakimś czasie możemy całkowicie wyeliminować słodycze i zastąpić je zdrowymi odpowiednikami.
Czym zastąpić słodycze?
Wszyscy lubimy słodkie cukierki, batoniki, placki, ciastka i lody. Jednak zawierają bardzo duże ilości cukru, co przekłada się na wzrost naszej wagi. Aby temu zapobiec musimy skupić się na znalezieniu zdrowszych odpowiedników. Batoniki proteinowe to świetne rozwiązanie, jeśli mamy ochotę na coś słodkiego. Zawierają one małą ilość cukru, a duża zwartość białka sprawia, że są sycące. W sklepach mamy szeroki wybór ciasteczek zbożowych. Zawierają one węglowodany złożone, które śmiało możemy spożywać. Wybierając się na zakupy zwracajmy uwagę na etykietki. Unikając cukru kupujemy produkty podpisane jako light, czyli bez zawartości cukru. Z czasem powinniśmy całkowicie ograniczyć spożywanie słodkich produktów, i zamienić je np. na owoce. Zawierają one cukry proste, oraz szereg potrzebnych nam witamin. Możemy je jeść nawet codziennie. Są owoce, które składają się głównie z wody i możemy objadać się nimi bez ograniczeń. Należą do nich np. truskawki i arbuzy.
Raz w tygodniu możemy sobie pozwolić na coś słodkiego, jednak lepiej jeśli zrobimy to sami. Możemy zrobić zdrowszą wersje placka, w której zamiast cukru użyjemy miód. Masę możemy dosładzać owocami. Dzięki temu zjemy deser, który zaspokoi potrzebę jedzenia słodkich rzeczy na dłuższy czas. Warto podzielić się plackiem z rodziną bądź znajomymi tak, żeby nie kusił nas stojąc przez kilka dni w lodówce.
Podczas oglądania filmu, bądź w czasie spotkań ze znajomymi, przydadzą się nam przekąski. Tutaj również mamy szeroki wybór zamienników słodkich rzeczy. Możemy pokroić jabłko w plasterki, po czym złączyć dwa kawałki za pomocą masła orzechowego. Jest to dobre źródło zdrowych tłuszczy, a dodatkowo daje uczucie sytości. Z jabłek możemy też zrobić słodkie chipsy. Wystarczy pokroić je w cienkie plastry, ułożyć na blaszce do pieczenia, i piec w temperaturze 120 stopni. Czas jest zależny od grubości plasterków.
Chipsy powinny być chrupiące. Dodatkowo przed pieczeniem możemy dać cynamon, który doda smaku i aromatu. Kolejnym sposobem na przekąskę są szaszłyki owocowe. Do tego celu potrzebujemy długie wykałaczki, na które nadziewamy ulubione owoce pokrojone w kostkę. Jako przekąska świetnie sprawdzi się arbuz, którego możemy pokroić na kawałki, a dzięki temu zaspokoi chęć na słodkie rzeczy.
Lody to lubiany przez wielu przysmak letni. Jednak lody zawierają sporo cukru. Nie musimy się tym przejmować, ponieważ sami możemy zrobić zdrowy odpowiednik lodów. Mowa tutaj o sorbecie. Będziemy potrzebować blender. Możemy to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że najpierw mrozimy owoce, a miksujemy dopiero przed spożyciem. Natomiast druga metoda jest odwrotna. Świeże owoce wrzucamy do blendera i po rozdrobnieniu wkładamy do zamrażarki.
Po kilku godzinach nasz sorbet jest gotowy. W ten sposób zastąpimy słodycze, w postaci lodów, zdrowym sorbetem owocowym bez dodatku cukru. W sklepach są dostępne również wodne lody. Je także możemy zastąpić zdrowszą wersją. Wystarczy, że kupimy sylikonowe foremki do lodów, które wypełnimy świeżo wyciskanym sokiem z owoców i warzyw. Następnie formę wkładamy do zamrażalnika, a po kilku godzinach możemy cieszyć się smakiem naturalnych lodów.
Ostatnią rzeczą, którą możemy zastąpić są słodkie napoje. Zamiast nich możemy pić świeżo wyciskany sok z warzyw i owoców. Jest to nie tylko zamiennik niezdrowych napojów, ale również zawiera wiele witamin i minerałów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Natomiast do kawy i herbaty możemy używać słodzik, bądź dodać miód.