kuchnia

To czynność, której nie lubimy najbardziej. Mycie piekarnika. Już wolelibyśmy umyć stos talerzy i kilometr kwadratowy podłogi. Piekarnik jest trudny do wyczyszczenia, ponieważ zaschnięty i przypalony tłuszcz rzadko poddaje się gąbce z detergentem. Czy są jakieś sposoby, by sobie ułatwić to niewdzięczne zadanie?

Oczywiście, że tak i to nie mało. Czyszczenie piekarnika można opanować do perfekcji. Jest mnóstwo lifehacków, które mają na celu bezproblemowe i natychmiastowe wyczyszczenie piekarnika. Zrobisz to o wiele szybciej i łatwiej, jeśli mycie rusztów będziesz przeprowadzać regularnie. Najlepiej przecierać je od razu po zakończeniu pieczenia, jak tylko piekarnik wystygnie. Jeśli coś skapnie na ruszty, warto to zmyć od razu, zanim się przypali i będzie trudne do usunięcia. Raz na jakiś czas należy przeprowadzić wielkie czyszczenie piekarnika, by umyć osadzony na ściankach, przypalony tłuszcz.

Czym umyć piekarnik, by był naprawdę lśniący?

Wiele osób decyduje się na zakup detergentów przeznaczonych właśnie do usuwania tłuszczu i przypaleń. Są dość skuteczne, ale należy pamiętać o dwóch ważnych rzeczach. Stosując środki do mycia piekarnika musisz pamiętać o rękawiczkach, by chronić dłonie. Należy także zadbać o to, by dokładnie wypłukać wszystkie pozostałości detergentu z każdego zakamarka obudowy i rusztów, ponieważ po podgrzaniu mogą wytwarzać zapachy i substancje, które będą przenikały do jedzenia, a tego raczej chcemy uniknąć.

piekarnik

Warto wypróbować także któryś z domowych sposobów. Są naprawdę skuteczne. Jednym z najbardziej popularnych lifekacków jest umycie piekarnika za pomocą pary wodnej. Jak to zrobić? Wystarczy wstawić do środka naczynie żaroodporne z wodą (możesz włożyć do niej kilka plasterków cytryny lub rozpuścić w niej kwasek cytrynowy, dzięki temu uzyskasz świeży zapach) i podgrzewać aż woda zacznie parować. Osiadająca na ściankach piekarnika para wodna rozpuszcza tłuszcz – teraz tylko wystarczy przetrzeć ścianki gąbeczką, by zanieczyszczenia same się usunęły.

Podobnie skuteczny jest domowy sposób z sodą oczyszczoną, a raczej z papką z niej i odrobiny wody. Taka mikstura sprawdza się do czyszczenia wszystkich powierzchni, także właśnie tych tłustych i brudnych. Należy rozprowadzić sodę w niewielkiej ilości wody, tak by powstała gęsta papka. Drobinki sody nie powinny się całkiem rozpuścić, a całość powinna nieco musować. Jeśli chcesz, by ten domowy detergent nadawał ładny zapach i odświeżał, możesz dodać do niego kilka kropel naturalnego olejku eterycznego. W przypadku piekarnika lepiej z tego zrezygnować – w końcu szarlotka nie powinna pachnieć lawendą czy herbatą. O wiele lepszym rozwiązaniem jest dodanie do mikstury niewielkiej ilości soku z cytryny.

Jak umyć piekarnik sodą?

czym umyć piekarnik

Nic prostszego – papkę nakłada się za pomocą gąbki na wszystkie zabrudzenia. Można trochę potrzeć, wtedy drobinki sody zadziałają na nie jak peeling – po prostu je zetrą. Soda z wodą musuje i rozpuszcza wszystkie zabrudzenia. Można ją chwilę zostawić w piekarniku, by zadziałała intensywniej. Następnie należy dokładnie zmyć miksturę za pomocą czystej wody. Nie powinno być już żadnych zabrudzeń, a szklane powierzchnie powinny lśnić.

Wiele osób na pytanie: „czym umyć piekarnik” wskazuje ocet. Jest to dość kontrowersyjne, ponieważ wiele osób nie lub zapachu octu, ale niezwykle skuteczne. Na dodatek przykra woń naprawdę błyskawicznie się rozwiewa i już na drugi dzień nic nie czuć. Ocet jest skutecznym środkiem myjącym. Rozpuszcza tłuszcz i smugi, dobrze działa na kamień i ślady po wodzie i co ważne – nadaje blask, którego nie uzyska się za pomocą sody oczyszczonej. Wystarczy nasączyć gąbkę octem i umyć piekarnik. Jeśli tłuszcz jest mocno przypalony, dobrym rozwiązaniem będzie połączenie dwóch sposobów – pary wodnej i octu.

Czyszczenie piekarnika nie musi być takie trudne. Jeśli regularnie będziesz wykorzystywać te sposoby, będzie on zawsze w dobrym stanie. Warto o to zadbać, ponieważ zabrudzenia w piekarniku często się przypalają, a szkodliwe substancje przedostają się do jedzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here